Даоистка йога

icon Dao_Alchemy_banner_Concentration

Даоистката йога има древна история и се опира върху дълбоко разбиране и опит за интегриране на работата на тялото, съзнанието и енергията, която циркулира в тях. Съгласно даоистката йога, тялото на човека се разглежда като система от енергийни съдове, които се напълват с енергия, в които се съхранява и усвоява нашата жизнена сила.

image 4

Направление в съхранението на енергия: Идеята още от древни времена е човекът да се превърне от консуматор в генератор и от същество с пренатални дадености, в съвършен човек. Съвършен човек е този, който не спира да се развива. Той може да преобразува и контролира преживяванията си, благодарение на своето силно съзнание и способността да се концентрира. Единствено този тип хора имат шанс да станат алхимици. Съхраняването на енергия е само стъпка от развитието според даоистката алхимия.

Целият цикъл на развитие се свежда до следните етапи: възстановяване, подготовка, настройка, напълване и съхраняване, разблокиране, геометрия, концентрация, ритъм, трансформация.

Как да съхраняваме своята енергия?

В даоистката традиция, човекът се възприема като съд и като такъв, той може да се напълва и да съхранява енергия от даден порядък. Освен това съдът може да послужи и за трансформация на енергия при наличие на достатъчно силно съзнание. Тялото (съдът) ни се състои от подсъдове:

  • девет външни съда – стъпала, колене, бедра, рамене, лакти, длани, корем, гърди, глава;
  • пет вътрешни съда на петте органа – бъбреци, черен дроб, сърце, далак, бял дроб;
  • три алхимични/цинобърни съда – корем, гърди, глава.

Важно е да съдът да е цялостен, с правилна геометрия, симетричен и укрепен. Ако едно от тези условия не е спазено, всяка постъпила енергия или изтича, или влошава състоянието на съда. Съдът трябва да се напълва с правилните съставки: качествена и високочестотна храна – качествени ферментирали напитки, енергетици, кристали, и т.н.; подхранване на клетъчно ниво – чрез работата на ендокринната система;

image 6
Работа с ритъм: човек може да открие своя вътрешен ритъм, да постигне на резонанс между ритъма на физиката, дишането и работата на съзнанието. Работата с ритъма е работа с божественото, работа с високочестотни състояния и преживявания. Това, което има най-стабилен ритъм в нас, определя нашата реалност – ритъм на сърцето и хипоталамуса. Тялото се определя от енергетиката, енергетиката от духа, а той – от ритъма.

За какво можем да използваме своята енергия?

Един основополагащите принципи при работа с енергията е че тя се събира основно за набавянето на още енергия. Според даоистката традиция, единственият начин да увеличим енергията си и жизнената сила, е като се научим да я движим в тялото.

Техники на безопасност: За развитието не бива да се говори теоретично, то се преживява физически и като такова, може да се мери, съзнава и управлява. Енергията не бива да бъде пренатрупвана, тъй като това води до опасност тя да ни подчини. Енергията не бива да се изгаря в степен по-голяма, от възможността ни да абсорбираме тази енергия. Енергията не бива да бъде неравномерно разпределена в нас, тъй като това води до енергийни проблеми. Енергията не бива да се застоява.

Метод – изразява се в умение за работа със следните аспекти: напълване, изграждане на геометрия, изграждане на енергийна ос, концентрация, ритъм. За повече информация, вижте секцията Метод

dao course

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?